Reklama

Reklama

Salmonella w tatarze wołowym z ZM Łuków. GIS ostrzega

Opublikowano: czw, 2 gru 2021 15:21
Autor:

Salmonella w tatarze wołowym  z ZM Łuków. GIS ostrzega - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Informacje łukowskie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu tatara wołowego. W surowym produkcie mięsnym wykryto groźną bakterię. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie nakazał natychmiastowe rozpoczęcie procedury wycofania skażonego Salmonellą produktu.

Reklama

 "Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g" – jak informuje GIS.

 

Wycofanie produktu:

GIS podał szczegóły dotyczące produktu:

 Nazwa produktu: – Tatar wołowy, 200 g

 

Numer partii: 3210312

Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

 GIS ostrzega przed spożywaniem wymienionych produktów i zaleca, by w przypadku wystąpienia niepokojących objawów skontaktować się z lekarzem.

 

 Poinformował również, że "producent zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe".

Salmonella spp. odpowiedzialna jest za chorobę o nazwie salmonelloza, którą zaliczamy do pocztu chorób zakaźnych. Wywołują ją dwie grupy bakterii – Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidi – najczęściej odpowiedzialne za zakażenia w Polsce.

Do zakażenia pałeczkami paraduru może dojść przez spożycie m.in. skażonego surowego czy niedogotowanego mięsa, lodów, jaj. Produkty odzwierzęce są najbardziej narażone na skażenie tym patogenem.

Choroba powoduje bóle brzucha, biegunkę, nudności i wymioty oraz wysoką gorączkę i złe samopoczucie. Dla dzieci czy osób starszych, a także pacjentów z obniżoną odpornością salmonelloza może być wyjątkowo groźna.

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (5)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • 2 miesiące temu | ocena +2 / -0

    Zdenerwowany skaczącymi reklamami

    Na tej jevanej stronie cokolwiek przeczytać to trzeba mieć nerwy ze stali skaczące reklamy przesuwające tekst, tylko debil mógł by dodać takie reklamy. Aż żygać się chce, to nie jest czytanie tekstu tylko oglądanie reklam❗️

  • 2 miesiące temu | ocena +2 / -1

    Dawid

    Nie kupuję łukowskich wędlin. Właściciel zrobił syf z tego. Otwierasz coś paczkowanego odrzuca smrodem na wstępie

  • 2 miesiące temu | ocena +4 / -1

    Łukowianin

    Odkąd zakłady mięsne zostały przejęte przez prywaciarza nic z tamtąd nie jest zjadliwe, a mięso jest po prostu śmierdzące.. nikt normalny tam nie kupuje

  • 2 miesiące temu | ocena +0 / -1

    xxxx

    Jak się je tatara to się setą popija i jest ok

  • 2 miesiące temu | ocena +2 / -0

    Pałeczka

    Smacznego zakażenia.