Sztuka i kuchnia żydowska w ŁOK

kultura Na początku kwietnia w Łukowie odbywały się II Dni Kultury Żydowskiej. W ramach tego wydarzenia mieszkańcy miasta mogli zapoznać się z kulturą, sztuką oraz kuchnią Izraela.

Łuków24

Opublikowano: 17 kwietnia 2019 10:06 | Aktualizacja: 17 kwietnia 2019 10:06

Łukowski Ośrodek Kultury wspólnie z Ambasadą Izraela w Polsce oraz Gminą Wyznaniową Żydowską w Warszawie przygotował m.in. wystawę „Izrael: Dziedzictwo Innowacyjności” na której można poznać to państwo pod kątem turystycznym i etnicznym. Ekspozycja pokazuje najpiękniejsze zakątki Izraela, jego naturę, zabytki oraz miasta, a także wielokulturowe społeczeństwo.

Państwo zlokalizowane na Bliskim Wschodnie nieco od innej strony poznawali też słuchacze działającego w Łukowie Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Uczestniczyli oni w wykładzie poświęconym kuchni żydowskiej, który poprowadziła Hanna Kossowska z Gminy Wyznaniowej Żydowskiej w Warszawie.

Łukowianie mogli dowiedzieć się nieco o najważniejszych żydowskich świętach i potrawach szykowanych na te okazje. Mogli też obejrzeć i skosztować tradycyjnie wyrabiane chałki z pastą babaganusz oraz pastą makbucha. Powyższe wydarzenia to odbyły się w ramach II Dni Kultury Żydowskiej w Łukowie 8 i 9 kwietnia.




Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.